Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A máj ezeket a táplálékokat szereti
  2024-03-03 20:13:19, vasárnap
 
  A máj azokat a táplálékokat kedveli elsősorban, amelyek a következő tápanyagokban bővelkednek: C-vitamin, E-vitamin, omega-3 zsírsavak, flavonoidok és karotinoidok. Ezeket a tápanyagokat többek között a következő táplálékok tartalmazzák: halak, avokádó, brazil dió, fokhagyma és brokkoli. Ezek a táplálékok csökkentik a gyulladást, illetve antioxidáns és májvédő tulajdonságokkal bírnak, amely hatások pedig aktívan hozzájárulnak az optimális májműködéshez. Ahhoz, hogy megtámogassuk a máj méregtelenítő munkáját, semmiképpen se feledkezzünk meg a rendszeres vízfogyasztásról sem.

Most pedig mutatunk is néhány olyan táplálékot, amelyet a máj igazán kedvel. Az egyik ilyen táplálék az articsóka, amely olyan antioxidáns vegyületekben bővelkedik, mint a cinarin és a szilimarin, amelyek védelmet jelentenek a máj számára a szabad gyökök sejtkárosító hatásai ellen. Ezek az antioxidánsok fokozzák az epetermelést, csökkentik a koleszterinszintet és serkentik a májsejtek növekedését is.

A cékla rendszeres fogyasztása szintén nagyszerű lehetőség a máj egészségének fenntartására. Betalainban gazdag, amely nemcsak gyulladást csökkent, hanem az oxidatív károsodás esélyét is minimalizálja ezen kívül segít a májsejtek gyulladásának megelőzésében is. Hatására a májenzimek termelése is fokozódik, amelyeknek nagy szerepük van a test méregtelenítésében.

A brokkoli egy kempferol nevű flavonoidban bővelkedik, amely gyulladáscsökkentő hatásokkal bír. Ez a flavonoid sokféle betegségtől óvhatja meg a májat: cirrózis, májgyulladás, zsírmáj és hepatitisz. A brokkoli rostokban is bővelkedik, ami csökkenti a belekben történő zsírfelszívódást. Ez szabályozza az LDL-koleszterin szintjét, illetve azon enzimek termelődését is segíti, amelyek megtámogatják a méregtelenítő folyamatokat. Sok ilyen vegyületet tartalmaz még a kelbimbó, a káposzta és a kelkáposzta is.

A lazac szintén sokat segíthet a máj egészségének megőrzésében. Omega-3 zsírsavakban, különösen DHA-ban gazdag, amely megakadályozza, hogy magas legyen a koleszterin és a triglicerid szintje, így pedig a zsírmáj nevű betegséggel szemben óvhat meg bennünket. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaz még a lenmag, a chiamag, a dió és a halak.

A zab a béta-glükán gazdag forrása. Ez egy olyan rost, amely segít csökkenteni a májban felhalmozódó LDL-koleszterint. A béta-glükán csökkenti a zsír felszívódását a táplálékokból, illetve fokozza az immunrendszer működését, és segít a gyulladás leküzdésében, amely zsírmáj kialakulásához vezethet.

A sötét színű szőlő gazdag forrása a rezveratrolnak. Ez egy olyan antioxidáns, amely csökkenti a gyulladást és megakadályozza a májkárosodás kialakulását. C-vitaminban és flavonoidokban is bővelkedik a szőlő, amelyek mind-mind antioxidáns hatásúak.

A brazil dió egy másik nagyszerű táplálék a máj számára, hiszen tartalmaz E-vitamint és omega-3 zsírsavat, amelyek antioxidáns hatással bírnak. Gyulladást is csökkentenek, így védve meg a májsejteket az oxidatív károsodásokkal szemben.

A fokhagyma allicint tartalmaz, amely szintén antioxidáns hatású és segít csökkenteni az LDL-koleszterin és a triglicerid szintjét. Mérsékli a zsír felhalmozódásának kockázatát a májban.

A narancs a C-vitamin, a flavonoidok és a karotinoidok gazdag forrása. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, így segít a májgyulladás és a májbetegség miatt kialakult sejtkárosodás kivédésében.

A kávéban is vannak antioxidánsok, amelyek megvédik a májat a betegségektől, és enyhítik a már kialakult károsodásokat és az ebből fakadó tüneteket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: tulajdonságokkal, vízfogyasztásról, zsírfelszívódást, kialakulásához, gyulladásgátló, flavonoidokban, rezveratrolnak, károsodásokkal, megakadályozza, hozzájárulnak, megelőzésében, betegségektől, károsodásokat, sejtkárosodás, fenntartására, megtámogatják, antioxidánsok, minimalizálja, gyulladásának, májműködéshez, méregtelenítő, tápanyagokban, táplálékokból, immunrendszer, felszívódását, megtámogassuk, vegyületekben, karotinoidok, táplálékokat, kialakulását, flavonoidban, májgyulladás, sejtkárosító, termelődését, zsírsavakban, tápanyagokat, táplálékokat kedveli, következő tápanyagokban, tápanyagokat többek, következő táplálékok, táplálékok csökkentik, optimális májműködéshez, rendszeres vízfogyasztásról, egyik ilyen, szabad gyökök, antioxidánsok fokozzák, májsejtek növekedését, cékla rendszeres, oxidatív károsodás, májsejtek gyulladásának, májenzimek termelése, kempferol nevű,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Adakozás  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Reggel van  Jó éjszakát  Png cica  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Julian Brass gondolata  Gonosz démon-álarc  Png lepke  Nem méltó hozzád  Alázat  Erdőn  Adakozás  Png virág  A sors  Reménység és erő Krisztustól e...  Egy bizonyos határt  Bertolt Brecht -től idézet  Erdőn  Facebookon kaptam  Akarat  Adakozás  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Hogy lehet megtartani  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Egy lelki imádság  George Gordon Lord Byron: Inez...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jó éjszakát  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png virág  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Jó éjszakát  Mindig jusson idő nevetni  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép napot kívánok  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Reggel van  Akarat  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  képre írva  Fekete István - Akác  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png ház  Albert Einsteinről  Reggel van  Rátalálsz  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png nő  Radikális szeretet  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png telefon  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
táplálékokat kedveli, következő tápanyagokban, tápanyagokat többek, következő táplálékok, táplálékok csökkentik, optimális májműködéshez, rendszeres vízfogyasztásról, egyik ilyen, szabad gyökök, antioxidánsok fokozzák, májsejtek növekedését, cékla rendszeres, oxidatív károsodás, májsejtek gyulladásának, májenzimek termelése, kempferol nevű, flavonoid sokféle, brokkoli rostokban, belekben történő, méregtelenítő folyamatokat, lazac szintén, triglicerid szintje, zsírmáj nevű, béta-glükán gazdag, olyan rost, májban felhalmozódó, béta-glükán csökkenti, zsír felszívódását, immunrendszer működését, gyulladás leküzdésében, sötét színű, olyan antioxidáns, májkárosodás kialakulását, másik nagyszerű, oxidatív károsodásokkal, fokhagyma allicint, triglicerid szintjét, zsír felhalmozódásának, karotinoidok gazdag, májbetegség miatt, ebből fakadó, tulajdonságokkal, vízfogyasztásról, zsírfelszívódást, kialakulásához, gyulladásgátló, flavonoidokban, rezveratrolnak, károsodásokkal, megakadályozza, hozzájárulnak, megelőzésében, betegségektől, károsodásokat, sejtkárosodás, fenntartására, megtámogatják, antioxidánsok, minimalizálja, gyulladásának, májműködéshez, méregtelenítő, tápanyagokban, táplálékokból, immunrendszer, felszívódását, megtámogassuk, vegyületekben, karotinoidok, táplálékokat, kialakulását, flavonoidban, májgyulladás, sejtkárosító, termelődését, zsírsavakban, tápanyagokat, felhalmozódó, folyamatokat, koleszterint, leküzdésében, epetermelést, csökkentenek, májkárosodás, tartalmazzák, egészségének, feledkezzünk, megőrzésében, betalainban, kivédésében, májbetegség, rendelkezik, fogyasztása, növekedését, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2173
  • e Hét: 27064
  • e Hónap: 58550
  • e Év: 263251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.